Apothekers kunnen vanaf nu patiënten gratis bijstaan om hun slaapmedicatie af te bouwen

In België worden er elk jaar 400 miljoen dosissen slaapmiddelen verkocht. Meer dan de helft van de patiënten zijn langdurig gebruiker- en dat is niet zonder gevolgen. Daarom start de minister van Volksgezondheid met een nieuw traject waarbij apothekers hun patiënten, op voorschrift van de huisarts, kunnen begeleiden om hun afhankelijkheid van dergelijke medicatie af te bouwen.


Hoe gaat het te werk?

Indien je jouw slaapmedicatie wil afbouwen, moet je eerst langs bij jouw huisarts. Er zijn 3 verschillende trajecten mogelijk die jouw arts kan voorschrijven: een van 5 stappen, een van 7 en een van 10. Het doel is om gestaag de afhankelijkheid van je slaapmiddelen te minderen. Dat wil zeggen dat je niet zomaar stopt met je medicatie, maar stelselmatig een lagere dosis inneemt. Daarnaast krijg je begeleiding van je apotheker rond slaaphygiëne en verdere diepgaande voorlichting, adviezen …

Eens je jouw voorschrift hebt ontvangen, kan je naar jouw apotheker stappen om jouw persoonlijk traject te starten. Na een verkennend gesprek gaan jullie samen van start, eventueel in samenwerking met een psycholoog. De apotheker helpt je met concreet advies op maat en maakt jouw “magistrale bereidingen”. Dit zijn capsules die per afhaling telkens zo’n 10-20% minder werkzame stof van jouw slaapmiddel bevatten.

Hoeveel kost dit traject?

Zoals de titel het al zegt, is de begeleiding die je van jouw apotheker krijgt volledig gratis. Als patiënt betaal je enkel voor jouw medicatie. Op die manier kunnen we deze trajecten toegankelijk houden voor iedereen die het nodig heeft. Als apotheker staan we je bij met uitgebreide adviezen. We helpen jou als patiënt in eerste instantie om jouw afhankelijkheid van slaapmiddelen af te bouwen, maar staan je ook bij in de brede aanpak van jouw slaapproblemen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Slaapmiddelen zijn slechts symptoombestrijding bij slaapproblemen en lossen de kern van de zaak niet op. Je bent bovendien snel zowel fysiek als psychologisch afhankelijk van dergelijke medicatie, met alle gevolgen van dien. Een slaappil slaat als het ware je brein knock-out. Dit houdt in dat je wel degelijk zal slapen, maar daarom niet per se uitgerust wakker wordt. Je staat verdwaasd op, begint loom aan je ochtend en doorheen de dag ben je minder alert. Daarnaast kunnen sommige slaapmiddelen in combinatie met andere medicatie of alcohol gevaarlijk interageren met elkaar. Voor verdere informatie rond eventuele interactie en andere gevaren, kan je aan jouw apotheker vragen om dit mondeling toe te lichten.

Wil je meer weten over dit traject? Maak een afspraak met jouw huisarts of neem contact op met jouw apotheker om je bij te staan in jouw noden.