Wat is slagaderverkalking?

Slagaderverkalking, in de medische wereld bekend als atherosclerose, is een veelvoorkomende aandoening die levensbedreigende complicaties veroorzaakt. De aandoening verloopt zeer langzaam en vaak zonder symptomen, waardoor deze lang onopgemerkt kan blijven. Maar wie aan slagaderverkalking lijdt, loopt meer kans op een hartinfarct of beroerte. Met 15 miljoen doden is het één van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. 

Wat is slagaderverkalking? 

Slagaderverkalking is een vaatziekte waarbij de gladde vaatwand van de slagaders geleidelijk aangetast wordt door ontstekingsreacties. Het is een proces waarbij plaque, bestaande uit vet, cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed, zich ophoopt in de wanden. Deze ophopingen veroorzaken vervolgens een vernauwing van de slagaders. Met andere woorden, onze slagaders zijn de autostrades van ons lichaam en de verkalking is de Brusselse ring. 

Wat zijn de gevolgen van slagaderverkalking? 

Alle medische aandoeningen aan de slagaders zijn zeer ernstig. Onze slagaders vervoeren namelijk zuurstofrijk bloed van ons hart naar al onze organen en weefsels. Indien deze werking teniet wordt gedaan, heeft dit fatale gevolgen voor het lichaam. 

Afhankelijk van de locatie en ernst van de plaque, kan slagaderverkalking dus leiden tot verschillende gezondheidscomplicaties.

  1. Hartziekte: Wanneer de plaque zich opbouwt in de kransslagaders, kan het de bloedtoevoer naar het hart beperken. Dit heeft in veel gevallen angina (borstpijn) als gevolg, maar kan potentieel zelf leiden tot een hartinfarct.
  2. Beroerte of hartinfarct: Wanneer de opgebouwde plaque scheurt, kan dit een bloedklonter veroorzaken. Deze klonter sluit de toevoer van bloed en zuurstof af. We spreken van een beroerte of herseninfarct indien dit zich voordoet ter hoogte van de hersenen. Wanneer dit zich voordoet ter hoogte van het hart, spreken we over een hartinfarct. 
  3. Perifeer arterieel vaatlijden: Wanneer de plaque zich opbouwt in de bloedvaten die bloed naar de benen en voeten leiden, kan dit leiden tot perifeer arterieel vaatlijden. Symptomen zijn onder andere pijn en vermoeidheid in de benen.

Hoe voorkom je slagaderverkalking?

  1. Niet roken: langdurig roken leidt tot een vernauwing van de slagaders en bemoeilijkt zo de bloedtoevoer naar het hart en andere organen in het lichaam. Hierdoor ligt het risico op een hartinfarct bij rokers tot driemaal hoger dan bij niet-rokers. 
  2. Gezonde voeding: het handhaven van een evenwichtig en gebalanceerd voedingspatroon kan het risico op slagaderverkalking verminderen. Vooral verzadigde vetten dien je met mate te consumeren. Deze zitten hoofdzakelijk in dierlijke producten zoals vlees, kaas of andere volle melkproducten. 
  3. Beweging: een gebrek aan dagelijkse beweging kan de vorming van plaque in de slagaders bevorderen. Elke dag een kleine 30 minuten bewegen kan deze vorming al gedeeltelijk tegen gaan. Een wandeling of fietstocht (naar je werk bijvoorbeeld) doet eigenlijk je volledige welzijn goed. 
  4. Regelmatige controle: het is belangrijk om regelmatig medische controles te plannen om je cholesterol- en bloeddrukwaarden te controleren. Zo kan jouw arts vroege tekenen van hartziekte detecteren. Naarmate je ouder wordt, is de kans op deze aandoening groter en is een jaarlijkse controle sterk aan te raden. 

Hoewel in België meer dan 23.000 mensen per jaar sterven aan slagaderverkalking, is er volgens De Belgische Cardiologische Liga te weinig aandacht en preventiemaatregelen. Doordat de aandoening vaak geen symptomen vertoont, zijn de opties veelal beperkt wanneer de ziekte wordt vastgesteld. Rik Vanhoof, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga vertelt hoe de meeste hartinfarcten en beroertes worden veroorzaakt door slagaderverkalking en jammer genoeg vermeden kunnen worden. Maar ondanks de verwoestende impact blijft de aandoening onderbelicht bij het grote publiek en beleidsmakers. 

Heb je nog vragen over deze aandoening en hoe je deze kan vermijden? Vraag meer informatie bij je arts of apotheek. Zo kan je samen de nodige stappen nemen.