Mooie handen de hele winter lang

Roodheid, droogte, kloven en ruwheid, onze handen zijn de eerste die schade ondervinden van het strenge winterweer. Wat zijn de juiste gebaren om ze te behandelen ?

Handen bedekken is de eerste stap.

De huid van de handen is extreem dun en kwetsbaar. Ze is van nature droog, en bevat weinig talgklieren die de productie van de natuurlijke beschermlaag ondersteunen. 

De opperhuid van de handen, die kwetsbaarder wordt gemaakt door een zwakke synthese van natuurlijke vochtvasthoudende factoren, vereist voortdurend het gebruik van producten die dit tekort kunnen compenseren. De handen worden in hoge mate blootgesteld aan vervuiling, koude en chemicaliën uit bijvoorbeeld huishoudelijke producten.

De huid van de handen zou bijna 5 keer sneller verouderen dan andere delen van ons lichaam. Draag minstens handschoenen en wanten en bij voorkeur wol. Geen synthetisch materiaal! 

Scrubben en een masker gebruiken.

Je hoeft geen nieuwe producten aan te schaffen, je gezichtsscrub werkt perfect. Neem er een beetje van in de palm van je hand en masseer zachtjes. Spoel af met lauw water en droog daarna goed af. De korrels van de scrub verfijnen de textuur van de huid, die vervolgens de herstellende behandelingen beter zal absorberen. 

Aarzel vooral niet om je gezichtsmasker op je handen te gebruiken. Breng een goede laag aan op de rug van de handen. Vervolgens laten intrekken, spoel af en hydrateer daarna. Kies voor hydraterende of anti-aging maskers.

Hydrateren en repareren.

Om je handen te beschermen kan je ze 's morgens en 's avonds insmeren met een “vette crème”, speciaal voor de handen, om ze te voeden en de beschermende laag te herstellen. Idealiter behandel je je handen na elke wasbeurt. Nagels hebben ook voedende producten nodig om de keratine te versterken (de bovenzijde van de nagel, essentieel voor de bescherming tegen aantasting  van buitenaf. Denk eraan !

Hoe kies je best een handencrème?

Het winnende duo in een handcrème is de combinatie van bescherming en hydratatie.

Omdat de temperaturen in de winter dalen is het noodzakelijk om je handen te beschermen met een vette film die als een schild op de opperhuid fungeert, en zo uitdroging voorkomt.

Tegelijkertijd moet de handcrème voedend zijn om het gevoel van ongemak en trekken van de huid te verzachten. 

Kloven

Deze kleine wondjes op de vingertoppen doen pijn en zijn niet gemakkelijk te genezen. Om ze te voorkomen is het belangrijk om je handen goed te beschermen, en vooral om langdurig contact met water en koude te vermijden. 

Het is aan te raden om handschoenen te dragen (bijvoorbeeld rubberen handschoenen bij de vaat), of om je handen van de koude te isoleren wanneer je naar buiten gaat. Voor de behandeling van kloven zijn er genezende en antiseptische zalven: Homeoplasmine, Mitosyl, Inotyol. Vraag advies aan uw apotheker. 

Hoe breng je best een handcrème aan ?

Om de effecten te maximaliseren, zijn er een paar regels te volgen. Vooral als de schade, door koude, groot is:

  1. Breng regelmatig crème aan gedurende de dag, vooral na het wassen van je handen. Vergeet niet om die eerst zorgvuldig af te drogen. Water is niet de beste vriend van een droge huid.
  2. Masseer veelvuldig in tot de crème volledig is opgenomen.
  3. Breng 's avonds voor het slapen gaan een dikke laag handcrème aan. Trek katoenen handschoenen aan en slaap ermee. Je handen zullen de volgende ochtend fluweelzacht aanvoelen.