Bijwerkingen van medicatie: dit zijn de 4 stappen die je moet nemen

De bijsluiter van je medicatie links laten liggen? Dat doe je toch maar beter niet. De bijsluiter informeert je namelijk over de mogelijke bijwerkingen van medicatie. Zowel wanneer je een nieuw medicijn start als wanneer je dosering van een bekend geneesmiddel wordt aangepast, ben je best te controleren wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten op welke potentiële symptomen je moet letten, zodat je tijdig kan ingrijpen wanneer nodig. In dit artikel leren we jou de 4 stappen die je moet nemen wanneer je bijwerkingen ervaart.

Stap 1: hou een logboek bij van symptomen

Een logboek maakt het gemakkelijker om bijwerkingen te identificeren. Schrijf op welke medicatie je gebruikt, welke dosis je neemt en wanneer je het medicijn neemt. Vervolgens beschrijf je welke symptomen je ervaart.

Stap 2: stop niet meteen met de medicatie

Hoewel het aanlokkelijk is om zomaar met je medicatie te stoppen, is het vooral gevaarlijk. Sommige medicijnen vragen namelijk een gestage afbouw om zwaardere symptomen te vermijden. Het kan zelfs zijn dat per direct stoppen met een bepaald geneesmiddel de onderliggende aandoening verergert. Let op: indien je arts je duidelijk heeft gezegd dat je bij bijwerkingen moet stoppen, volg je uiteraard dit advies op. 

Stap 3: raadpleeg je arts of apotheker

Indien je bijwerkingen ervaart, vermijd je best Dokter Google. Raadpleeg je arts of apotheker om de oorzaak van je symptomen door hen te laten bepalen. Je logboek is voor de zorgverlener in kwestie een belangrijke bron van informatie! Het laat hen toe om een duidelijk beeld van de situatie te scheppen en zo het juiste advies te geven. Je arts of apotheek zal vervolgens de juiste stappen voor jou bepalen: afbouwen of stoppen, aangepaste dosis, alternatief geneesmiddel …

Stap 4: volg de instructies van je arts op

Als je arts adviseert om te stoppen met de medicatie of deze te veranderen, is het belangrijk om hun instructies op te volgen. Neem het heft niet in eigen handen. Stel dat je ook met een gewijzigde dosis of ander medicijn last ervaart, zal je arts of apotheker opnieuw een betere oplossing voor je zoeken.

Deze stappen gelden vooral wanneer je last hebt van milde bijwerkingen. In het geval dat je heel ernstige symptomen zoals ademhalingsproblemen of bloedingen ervaart, neem je direct contact op met je arts of spoedeisende hulp. Zware bijwerkingen kunnen levensbedreigend zijn: snel handelen is dan ook noodzakelijk.

Start je met een nieuw medicijn en wil je meer weten over mogelijke bijwerkingen? Twijfel je over bepaalde symptomen sinds je een nieuw geneesmiddel gebruikt? Vraag raad aan je arts of apotheker. 

Via deze link kan je ook bijwerkingen melden:

https://www.fagg.be/nl/bijwerkingen_van_geneesmiddelen_melden_vragen_en_antwoorden.