De voor- en nadelen van voedingssupplementen

Voedingssupplementen gebruik je om je dieet aan te vullen, bijvoorbeeld wanneer je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen of je specifieke gezondheidsvoordelen wil behalen. Dergelijke supplementen komen in verschillende vormen: pillen, poeders, drankjes … Enkele gekende voedingssupplementen zijn vitamine D, vitamine B12, ijzer en magnesium.

Wat zijn de voordelen van voedingssupplementen?

  1. Aanvullen van tekorten

Voedingssupplementen kunnen helpen om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Mensen die bijvoorbeeld een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, kunnen profiteren van supplementen zoals vitamine B12 en ijzer, die voornamelijk in dierlijke producten voorkomen. Sommige mensen nemen dan weer bepaalde stoffen minder goed op, ook voor hen zijn voedingssupplementen een meerwaarde.

  1. Ondersteuning bij gezondheidsdoelen

Sommige voedingssupplementen, zoals proteïnepoeder, creatine en visolie, kunnen helpen bij het opbouwen van spieren en het verbeteren van sportprestaties. Andere supplementen, zoals vitamine C en echinacea, ondersteunen dan weer het immuunsysteem. Hierdoor kan je verkoudheden of andere kwaaltjes vermijden.

  1. Handig in gebruik

Je kan voedingssupplementen makkelijk innemen. Vaak bestaan deze middelen in handige doseringen die je dagelijks kan innemen. Let op: je bent wel nog steeds best advies te vragen bij jouw apotheek wanneer je start met supplementen.

Wat zijn de nadelen van voedingssupplementen?

  1. Risico op overdosering

Sommige voedingssupplementen kunnen bij hoge doses schadelijk zijn voor de gezondheid. Een overdosis vitamine A kan bijvoorbeeld leiden tot misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn, terwijl een overdosis ijzer levensbedreigend kan zijn. Het is dus belangrijk dat je je eerst informeert bij een specialist voor je hiermee start.

  1. Onvoldoende regulering

Voedingssupplementen worden niet op dezelfde manier gereguleerd als medicijnen. Er is bovendien ook minder klinisch bewijs beschikbaar om hun veiligheid en werkzaamheid te ondersteunen. Dit betekent dat er mogelijk ongekende risico's verbonden zijn aan het gebruik van sommige supplementen.

  1. Geen vervanging voor een gezond dieet

Hoewel ze bepaalde tekorten kunnen aanvullen, zijn supplementen absoluut geen vervanging voor een gezond dieet. Het is belangrijk om in de eerste plaats een uitgebalanceerde levensstijl en dieet te volgen waarmee je zoveel mogelijk voedingsstoffen op een natuurlijke wijze binnenkrijgt. 

Kortom, voedingssupplementen bieden zeker voordelen indien je ze op een verstandige manier gebruikt. Dat wil zeggen: om tekorten aan te vullen of bij te dragen aan gezondheidsdoelen. Gebruik ze zeker niet ter vervanging van een gezond levensstijl en vraag steeds raad bij een specialist, zoals je arts of apotheker, wanneer je wil starten met supplementen.