Is bruin en meergranenbrood echt gezonder dan wit?

Tegenwoordig zijn er bij de bakkers en supermarkten talloze varianten brood te vinden. Twee populaire soorten die vaak als gezonde opties worden beschouwd, zijn bruin brood en meergranenbrood. Maar wat maakt deze broden nu zo gezond? En zijn er daadwerkelijke voordelen voor het lichaam?

Wat is bruin brood?

Bruin brood, vaak ook volkorenbrood genoemd, wordt gemaakt van de hele graankorrel. Dit betekent dat zowel de zemel, de kiem als het meellichaam in het brood aanwezig zijn. De vele vezels in het brood geven het de “bruine” kleur die we allemaal kennen. Net omdat de volledige korrel gebruikt wordt, is bruin brood voedzamer dan z’n witte broertje. 

Wit brood wordt gemaakt van bloem waaruit de zemel en de kiem zijn verwijderd, waardoor alleen het endosperm overblijft. Dit resulteert in een fijnere textuur en langere houdbaarheid, maar ook in een verlies van voedingsstoffen.Vaak wordt wit brood "verrijkt" om sommige van de voedingsstoffen die tijdens het maalproces verloren zijn gegaan, zoals B-vitaminen en ijzer. Daarnaast kan wit brood soms ook een hoger suikergehalte bevatten en kan een hogere glycemische index hebben. Dit resulteert in een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met volkorenbrood.

Wat maakt bruin brood zo gezond?

  • Rijk aan voedingsvezels: bruin brood heeft een hoog vezelgehalte, wat helpt bij de spijsvertering en het gevoel van verzadiging verhoogt. 
  • Vitaminen en mineralen: het bevat essentiële voedingsstoffen zoals verschillende B-vitamines, ijzer, magnesium en zink.
  • Bloedsuikerspiegel: de complexe koolhydraten in bruin brood worden langzamer verteerd, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Wat is meergranenbrood?

Meergranenbrood bevat een mix van verschillende soorten granen en zaden, zoals tarwe, haver, rogge, gerst, maïs, lijnzaad, en zonnebloempitten. Het is niet per se volkoren, tenzij expliciet aangegeven.

Wat maak meergranenbrood zo gezond?

  • Diversiteit aan voedingsstoffen: door de mix van granen en zaden levert meergranenbrood een breder scala aan voedingsstoffen in tegenstelling tot wit brood en zelfs bruin brood.
  • Antioxidanten: sommige granen en zaden in meergranenbrood zijn rijk aan antioxidanten, die cellulaire schade kunnen verminderen.
  • Essentiële vetten: zaden zoals lijnzaad bevatten omega-3 vetzuren, die veel voordelen hebben om je hart gezond te houden.

Zijn alle bruine en meergranenbroden dan gezond?

Hoewel beide broden gezondheidsvoordelen bieden, is het belangrijk op te merken dat niet alle bruine of meergranenbroden gelijk zijn. Sommige kunnen extra suikers, zout of conserveermiddelen bevatten, wat hun gezondheidsvoordeel kan verminderen. Het is daarom essentieel om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor volkoren tarwebloem. Daarnaast is de kleur van het brood misleidend. Vaak denken consumenten, hoe bruiner hoe beter, maar dat is niet zo. De meest donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout of in sommige gevallen met cacaopoeder. 

Zowel bruin brood als meergranen brood bieden aanzienlijke voordelen voor de gezondheid, van het leveren van essentiële voedingsstoffen tot het helpen reguleren van de bloedsuikerspiegel. Om het meeste voordeel te halen uit je keuze, is het raadzaam om te kiezen voor broodvarianten zonder toegevoegde suikers en met zo min mogelijk toevoegingen.